Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Ska kommunen ersätta skadan på min bil som uppstått på grund av ett hål i marken?

Datum: 09/02/2023

Hej,

Jag parkerade på en kommunal parkeringsplats i stan. Det visade sig när jag körde in på parkeringsplatsen att det fanns ett stort hål som jag inte såg på grund av att det stod en bil bredvid och att hålet var täckt av en träplanka. Bilen kör såklart ner i hålet och karossen på bilen går sönder. Nu vill inte kommunen ersätta mig för de skadorna bara för att “sånt händer”. Kan man verkligen bara hänvisa till att hål uppstår och fly från ansvar?

Hej och tack för din fråga,

Kommunen ansvarar för att gator, torg, parker och andra allmänna platser hålls i ett trafiksäkert skick.[1]

För att avgöra huruvida kommunen är skadeståndsskyldig eller inte är Skadeståndslagen (SkL) tillämplig, under förutsättning att det inte finns något avtal mellan kommunen och den skadelidande eller att någon annan speciallagstiftning är tillämplig.[2]

Den ska som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållat en person- eller sakskada ersätta skadan.[3] Detta skadeståndsansvar gäller främst för aktiva handlingar men kan också föreligga vid underlåtenhet att handla. Kommunen kan alltså vara skadeståndsskyldig om det anses vårdslöst att hålet i marken inte är åtgärdat samt att det föreligger ett orsakssamband mellan skadan och att kommunen inte har åtgärdat hålet.

Kommunen kan även bli skadeståndsskyldig för personskada, sakskada eller ren förmögenhetsskada som vållats genom fel eller försummelse vid myndighetsutövning.[4] Med myndighetsutövning avses att en myndighet genom beslut eller annan åtgärd utövar makt över en medborgare.

Om kommunen inte vill ersätta skadan kan du skicka in en stämningsansökan till tingsrätten.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om skadestånd.

 

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 2 § 1 st. lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning.
[2] 1 kap. 1 § SkL.
[3] 2 kap. 1 § SkL.
[4] 3 kap. 2 § 1 p. SkL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.