Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Ska lägenheten som jag köpte under vår pågående separation ingå i bodelningen?

Datum: 04/11/2021

Hej,

När jag och min man separerade köpte jag en egen bostadsrätt. Jag har precis flyttat in i den och nu ska vi skicka in skilsmässoansökan. Men jag har börjat fundera på om min man kan ha rätt att kräva halva värdet av min nya lägenhet vid bodelningen, i och med att jag köpte den under tiden vi fortfarande var gifta? Jag har köpt den själv, skaffat egna lån endast i mitt namn och jag är ensam ägare. Hur ska jag göra för att han inte ska kunna kräva halva lägenheten? Om han gör det måste jag sälja den och börja om på nytt, vilket hade varit jättejobbigt nu när jag äntligen landat i min nya livssituation.

Hej och tack för din fråga,

Utgångspunkten är att all egendom mellan makar är giftorättsgods och ska delas lika vid en bodelning.[1] Din make har därför rätt att kräva halva värdet av din lägenhet. Den enda möjligheten att undkomma detta är om ni båda är överens om att den inte ska ingå i bodelningen. Då kan ni, innan ni skickar in skilsmässoansökan, skriva ett äktenskapsförord som gör din lägenhet till enskild egendom.[2]

Efter en skilsmässa, det vill säga när makarnas äktenskapsskillnad blivit upplöst genom dom, ska makarna göra en bodelning.[3] Vid bodelningen utgår man från makarnas egendomsförhållanden den dagen då ansökan om skilsmässa inkom till tingsrätten.[4] Av din fråga framgår att du köpt en lägenhet innan er ansökan om skilsmässa skickats in. Så länge det inte finns ett äktenskapsförord som undantar lägenheten till enskild egendom utgör den därför giftorättsgods. Giftorättsgods ska som ovan redogjorts delas lika mellan makarna.

För att skydda lägenheten du köpt från att delas lika vid en bodelning bör ni således skriva ett äktenskapsförord. Är detta inte möjligt innan inskickande av ansökan om äktenskapsskillnad, finns möjlighet att göra ett föravtal inför bodelningen. I ett föravtal avtalar parterna om den kommande bodelningen eller om annat som har samband med denna och ska skrivas under av båda makarna.[5] Viktigt att komma ihåg är dock att din make inte är skyldig att skriva varken ett äktenskapsförord eller ett föravtal. Om han inte går med på detta kommer lägenheten således delas lika mellan er vid bodelningen.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 1 § Äktenskapsbalk (ÄktB)
[2] 7 kap. 3 § ÄktB
[3] 9 kap. 1 § ÄktB
[4] 9 kap. 2 § ÄktB
[5] 9 kap. 13 § ÄktB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.