Tillbaka Ställ en fråga

Ska man ansöka om bodelning före eller efter att man har flyttat?

Hej!

Jag undrar om det är bäst att ansöka om bodelning före eller efter man flyttat från det gemensamma huset? Det gäller ett par som är sambos. Bodelning är av den gemensamma bostaden som mannen betalat, men kvinnan vill ansöka om bodelning.

Hej och tack för din fråga,

Bodelning mellan sambor ska göras med utgångspunkt i de egendomsförhållandena den dag då samboförhållandet upphörde (den ska kritiska tidpunkten).Ur ett praktiskt perspektiv blir det därför som regel allt svårare att genom föra en bodelning ju längre tid som har förflutit från denna tidpunkt.

Ett samboförhållande kan enligt lagen upphöra på olika sätt.Om samborna flyttar isär, blir de egendomsförhållandena den dagen de flyttar isär utgångspunkten för bodelningen. Om en sambo dock dessförinnan ansöker om bodelningsförättare, kommer egendomsförhållandena denna dag istället att blir utgångspunkten för bodelningen.

Har du således bestämt att du vill ansöka om bodelningsförättare, kan det vara en bra idé att ansöka om detta innan du flyttar från er nuvarande bostad. Du påbörjar då bodelningsprocessen samma dag som samboförhållandet upphörde, vilket skapar goda förutsättningar att kunna genomföra bodelningen så skyndsamt som möjligt efter den kritiska tidpunkten.

Läs mer om bodelning här.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Fråga advokaten

010-33 33 888