Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan man ansöka om skilsmässa och samtidigt skriva äktenskapsförord?

Datum: 14/12/2021

Hej, kan man ansöka om skilsmässa, utan betänketid och samtidigt skriva ett äktenskapsförord (enskild egendom)?

Hej och tack för din fråga,

Enligt 9 kap. 2 § Äktenskapsbalken ska en bodelning göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena då talan om äktenskapsskillnad väcktes (alltså den dagen när ansökan om skilsmässa lämnades in till tingsrätten). Det som avgör vad som kommer räknas in i bodelningen respektive inte räknas in i bodelningen är hur era egendomsförhållanden såg ut dagen då ni ansökte om skilsmässa.

Ett äktenskapsförord kan makar upprätta, i enlighet med, 7 kap. 3 § Äktenskapsbalken. Enligt denna bestämmelse ska ett äktenskapsförord registreras hos Skatteverket för att vara giltigt.

Svaret på din fråga är alltså: om ni har ett äktenskapsförord som är registrerat hos Skatteverket den dag då ni ansöker om äktenskapsskillnad hos tingsrätten kommer bodelningen genomföras med utgångspunkt i vad ni kommit överens om i äktenskapsförordet.

Vad som också är viktigt att nämna är att ett bodelningsavtal är ett avtal som vilket som helst. Detta innebär att du och din make/maka kan komma överens om vad ni vill i samband med bodelningen. Hur ni vill dela er egendom är alltså helt upp till er, så länge ni kan komma överens om hur det ska göras.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.