Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Skyddar samboavtalet min investering?

Datum: 22/02/2023

Hej,

Jag och min sambo har bestämt oss för att köpa hus. Huset kommer kosta minst 2 100 000 kr. Dessutom kommer vi få lägga en del pengar på renovering. Jag kommer gå in med 600 000 kr kontant. Min sambo kommer inte att gå in med några pengar. Jag undrar vad jag ska göra för att skydda min investering vid en eventuell separation. Ska vi skriva avtal eller räcker det om jag står som ägare för större del av huset?

Hej och tack för din fråga,

Huvudregeln enligt sambolagen är att värdet på fastigheten efter avdrag för lån, latent reavinstskatt och mäklararvode ska delas mellan samborna med lika delar vid en bodelning. En bodelning ska begäras inom ett år från separationen, sambolagen 8§. Vill en sambo skydda en investering i en bostad och undvika en hälftendelning måste de upprätta ett samboavtal i vilket man avtalar att reglerna om bodelning enligt sambolagen inte ska gälla.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om samboavtal.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.