Spelar det någon roll om vi är överens om att skiljas eller inte?

Hej,

Min man vill skiljas. Spelar det någon roll vilket skilsmässopapper jag skriver under? Vad jag förstår kan man välja på två beroende på om man är överens och eller inte. Finns det för och nackdelar beroende på vilket jag skriver på?

Hej och tack för din fråga,

En make har alltid rätt att begära äktenskapsskillnad. Om makarna levt tillsammans någon gång under de senaste 2 åren, inga äktenskapshinder uppdagats samt att makarna inte är överens föregås äktenskapsskillnaden av en betänketid om 6 månader, 5 kap. 2, 4 och 5 §§ Äktenskapsbalken. Denna betänketid gäller även om makarna är överens och någon av dem är vårdnadshavare för samt bor tillsammans med ett barn som är under 16 år, 5 kap. 1 § ÄktB. Endast om det inte finns barn i bilden och makarna är överens beträffande äktenskapsskillnaden (alternativt när makarna levt åtskilda i över 2 år) kan den företas omgående. I övrigt skiljer sig inte målen om äktenskapsskillnad åt beroende på om makarna är överens eller ej.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.