Står jag arvslös om mina föräldrar har sålt allt?

Hej,

Min mamma och pappa hade två fastigheter. De sålde båda och åkte utomlands för att resa omkring de sista åren av sina liv. De sålde allt de ägde. Betyder detta att jag är arvslös?

Hej och tack för din fråga,

Dina föräldrar har rätt att förfoga över sin egendom som de vill, trots att det kan resultera i att du inte får något arv.

Det som hade kunnat vara aktuellt i ditt fall var om det handlade om gåvor. Då finns det så kallade förstärkta laglottsskyddet.[1] Detta ger en arvtagare rätt att få ut sin laglott även om det skulle innebära att tidigare givna gåvor av den avlidne till någon annan behöver återbäras. Enligt denna regel skulle de som eventuellt fått gåvor från dina föräldrar behöva återbära den del av gåvorna som krävs för att du ska få ut din laglott. Den typ av gåvor som är aktuella är dock enbart de som är att likställa med ett testamente. Detta är dels gåvor som givits när givaren ligger för döden eller annars trodde att döden var nära, och dels de som innebär att givaren behållit den huvudsakliga nyttan av den bortgivna egendomen fram till sin död.

I detta fall verkar det dock inte handla om gåvor utan om förfogande av sin egendom, vilket man har rätt till.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en konsultation med en jurist hos oss. Du kan också hitta mer information i vår handbok om arv.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 4 § Ärvdabalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.