Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Finns det en tidsgräns för utförande av bodelning?

Datum: 14/12/2021

Hur lång tid får en bodelning ta?

Hej och tack för din fråga,

En bodelning mellan makar bör göras skyndsamt, men det finns inte någon lag som anger hur lång tid den ska eller som mest får ta. Sambor som ska bodela har däremot en tidsfrist på ett år att påkalla bodelning. Många omständigheter kan göra så att en bodelning drar ut på tiden. Är det mycket egendom som ska delas eller krävs det att en utomstående värderar viss egendom kan det ta längre tid. Svårigheter att komma överens kan också göra att bodelningen tar längre tid.

Drar en bodelning ut på tiden på grund av svårigheter att komma överens kan parterna ansöka om en bodelningsförrättare. En bodelningsförrättare ska se till att en bodelning sker och kalla parterna till ett möte för bodelning. Om någon part vägrar medverka till detta kan vite dömas ut av tingsrätten efter bodelningsförrättarens ansökan. Kan parterna inte enas har bodelningsförrättaren möjlighet att tvångskifta boet.

Om en bodelning drar ut på tiden på grund av att man är osäker på hur egendom ska fördelas eller inte kan komma överens är det ofta en fördel att ta hjälp av ett ombud.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.