Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Undanhålla egendom vid bodelning

Hej!

Jag önskar veta om min man kan undanhålla tillgångar som aktier och andra tillgångar vid en skilsmässa. Under hela vårt äktenskap har han undanhållit detta. Nu planerar jag en separation och bodelning kommer att ske. Jag vet utan att fråga honom att han kommer att undanhålla och vägra visa sina tillgångar. Hur gör jag då?

Hej, tack för din fråga!

Enligt 9 kap. 3 § Äktenskapsbalken har makar redovisningsplikt fram tills bodelningen är avslutad.

Redovisningsplikten enligt denna bestämmelse gäller all egendom, alltså även enskild egendom. Dessutom innefattas avkastning (ex. på aktier) av makars egendom i redovisningsplikten. Innebörden är att makarna måste redogöra för varandra vad som händer med all egendom som de råder över, det går alltså inte att sälja något utan att tala om detta för den andra parten.

Om problem uppstår med anledning av er bodelning kan det vara bra att anlita en advokat. Du är välkommen att kontakta oss på nytt om du har fler frågor eller om du vill boka tid för ett inledande möte!

Med vänlig hälsning

Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online