Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan min man få uppehållstillstånd på anknytning trots för liten bostad?

Datum: 14/10/2021

Hej,

Jag är gift med en man från ett utomeuropeiskt land sedan 2016. Han sökte uppehållstillstånd samma år men fick avslag på grund av att jag har för liten lägenhet. Jag har barn tidigare så de räknar att jag måste ha 2:a i stället för 1:a som jag bor i nu. Men i alla fall min man kom till Sverige förra året i juli som turist och jag blev gravid och då sökte vi uppehållstillstånd i december 2017 för att han ska stanna här i Sverige för att stödja mig och hans son. I april fick vi barn och fortfarande väntar vi på beslut. Vi ringde till migrationsverket och kollade, men de sa att vi inte har en handläggare ännu. Vårt bekymmer att vi är fortfarande rädda för att få avslag på grund av att mitt boende fortfarande är detsamma.

Vi vet inte vad vi ska göra? Jag behöver min man här och han behöver vara här för att kunna vara med sin familj. Jag har fast arbete men är för tillfälligt mammaledig i 6 månader. Kan ni hjälpa oss med vår situation?

Hej och tack för din fråga.

Kraven på bostadens storlek gäller inte om ansökan om uppehållstillstånd på anknytning görs till ett barn som är under 18 år. Har din make sökt anknytning till er son kommer er lägenhets storlek inte påverka huruvida din make kan beviljas tillstånd eller inte.

Huvudregeln är att en ansökan om uppehållstillstånd skall göras utanför Sverige, det finns dock undantag till regeln om det inte skäligen kan krävas att utlänningen reser till ett annat land för att ge in ansökan där, som exempel kan att det faktum att man har små barn innebära att ansökan utifrån inte skäligen kan krävas. Migrationsverket måste dock upplysas om detta, framgår det från er ansökan att din make söker uppehållstillstånd för att kunna ta hand om dig och sin son bör dock denna information kommit verket till känna. Är du osäker kan du alltid kontakta Migrationsverket och se till att denna information förs in i ditt ärende.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.