Kan mamma få uppehållstillstånd med anknytning till vuxet barn?

Hej,

Jag har bott i Sverige i fyra och ett halvt år och jag har permanent uppehållstillstånd som flykting. Mina två söner flyttade till mig för två år sedan. Min mamma är beroende av mig och det är jag som skickar pengar till henne varje år då min pappa, syster och bror har avlidit. Mamma är 81 år gammal och har svårt att klara sig efter att mina söner flyttade till mig. Jag bor i min egen lägenhet och jobbar. Finns det möjlighet att min mamma kan få uppehållstillstånd?

Hej och tack för din fråga,

En förälder till ett barn som är över 18 år har bara under vissa speciella förutsättningar rätt att få uppehållstillstånd pga anknytning. Dels krävs det att barnet och föräldern omedelbart före barnets ankomst till Sverige har haft hushållsgemenskap, och dels måste ett beroendeförhållande mellan barnet och föräldern ha funnits i hemlandet som gör att de svårligen kan leva åtskilda. Utöver detta kan Migrationsverket dessutom ställa krav på att anknytningspersonen, vilket är du i detta fall, både har den ekonomiska möjligheten att försörja sin förälder, samt kunna tillhandahålla en tillräckligt stor bostad för föräldern att bo i. Här räcker det dock att det finns plats för föräldern att flytta in i den egna bostaden.

I din frågeställning nämner du att att du har bott i Sverige i fyra och ett halvt år. Tyvärr har det då gått för lång tid sedan din ankomst för att din mamma ska kunna få uppehållstillstånd pga anknytning. För att en sådan ansökan ska beviljat ska den i regel ha lämnats in kort efter att du flyttade till Sverige och beviljades permanent uppehållstillstånd.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.