Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Upphålls,- och arbetstillstånd i Sverige

Hej. Min dotter är sambo med en kille som är albansk medborgare men har permanent upphålls- och arbetstillstånd i Grekland. Han har bott i Grekland Kos tillsammans med sin mor sedan han var 8 år. Han saknar EC/EK i sitt pass efter longterm resident¨. När jordbävningen var i Kos kom han och min dotter tillbaka till Sverige. Då vi, av Migrationsverket, fått så många olika svar ställer vi frågan till Er. Måste han åka tillbaka till Kos, Grekland för att kunna söka de tillstånd han behöver för att få stanna, bo och arbeta i Sverige? Kan han eller kan han inte stanna här längre än 90 dagar? Han har inget arbete ännu men söker för fullt.

Hej!

Om hans tillstånd gäller för en viss tid är det viktigt att han förhåller sig till denna tidsram.

Huvudregeln är att man ska ansöka om arbetstillstånd och ha fått tillståndet beviljat innan man reser in i Sverige.

Undantagen är om man har rest till Sverige för att träffa en arbetsgivare och blivit erbjuden ett arbete. Då kan man i vissa fall ansöka om arbetstillstånd inifrån Sverige. Kravet är dock att det råder brist på arbetskraft inom yrket och att arbetsgivaren får svårt att bedriva sin verksamhet om arbetet inte påbörjas direkt. Man ska ansöka om arbetstillstånd och ha fått tillståndet beviljat innan man får börja arbeta i Sverige.

Eftersom han är medborgare i ett land utanför EU och vill flytta till en familjemedlem i Sverige behöver han uppehållstillstånd. Man kan få uppehållstillstånd om man är gift, har ingått partnerskap eller är sambo med någon i Sverige. Ett alternativ kan därför vara att ansöka om uppehållstillstånd på grund av att han är sambo med din dotter.

Du är varmt välkommen att boka in ett inledande möte för svar på fler frågor.

Med vänlig hälsning /

Zeijersborger & Co Advokatbyrå

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online