Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Upphör mitt LVU om jag rymmer?

Datum: 24/02/2023

Hej,

Jag har varit omhändertagen enligt LVU i 2 år och blivit placerad på SiS ungdomshem 8 gånger. Jag har hört att om jag rymmer och håller mig borta i 6 månader utan att bli tagen av polisen, så upphör mitt LVU vid omprövandet. Stämmer verkligen detta?

Hej och tack för din fråga,

Nej, det stämmer inte. LVU är en skyddslagstiftning för dig som är ung och upphör bara om vårdbehovet inte längre finns men du kan bara vara föremål för LVU till dess att du fyllt 21 år. LVU ska övervägas eller omprövas var sjätte månad av socialtjänsten och finns det då inget vårdbehov eller om vården kan ges på frivillig väg, ska den självklart upphöra. Att man håller sig gömd eller är på rymmen i sex månader betyder inte att vården upphör. Tvärtom är det troligtvis en tydlig signal på att vård enligt LVU bör fortsätta.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om LVU-processen.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.