Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Utgör min nya bostadsrätt enskild egendom?

Datum: 07/01/2022

Hej,

Jag har sålt en bostadsrätt som enligt äktenskapsförord utgör enskild egendom. Jag har köpt en ny bostadsrätt där kontraktet och hela lånet står på mig. Utgör den nya bostadsrätten också enskild egendom?

Hej och tack för din fråga,

En makes egendom är giftorättsgods om den inte utgör enskild egendom, 7 kap. 1 § Äktenskapsbalken (ÄktB). Egendom kan bli enskild egendom genom bland annat äktenskapsförord, vilket framgår av 7 kap. 2 § 1 st. 1 p. ÄktB. Egendom som har trätt i den enskilda egendomens ställe kallas för surrogat och utgör i regel också enskild egendom om inte annat har föreskrivits, 7 kap. 2 § 1 st. 6 p. ÄktB.

Om den nya egendomen utgörs av både enskild egendom och giftorättsgods kan det vara problematiskt att kategorisera den nya egendomen. Under sådana omständigheter kan det vara en god idé att upprätta ett nytt äktenskapsförord.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.