Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Vad är skillnaden mellan att vara sambo och gift?

Datum: 04/01/2022

Hej,

Vad är skillnaden mellan att vara sambo och gift? Vad bör jag tänka på om jag inte tänkt gifta mig?

Hej, och tack för din fråga,

De mest framträdande skillnaderna rör arvsfrågor samt vilka regler som ska tillämpas vid en bodelning efter separation.

Två personer som vill att deras äktenskap ska upplösas måste genomföra en bodelning. Bodelningen vid äktenskap regleras i Äktenskapsbalken och innebär som grundregel att all egendom som vardera person äger ska delas lika mellan parterna, efter avdrag för skulder. Egendom kan undantas bodelning om den är att anse som enskild, vilket den kan bli genom till exempel ett äktenskapsförord eller ett testamente.

Om parterna är sambor är bodelningen inte obligatorisk, utan genomförs om en av parterna begär det senast ett år efter att samboförhållandet upphört. Bodelningen regleras i Sambolagen, och det är endast bostad och bohag som köpts för gemensamt bruk som omfattas. Med bohag menas exempelvis möbler och hushållsmaskiner. Annan egendom, som t ex bilar och båtar omfattas inte av en bodelning enligt sambolagen.

För att på ett mer noggrant sätt reglera vad som ska tillfalla vem vid en separation som sambor kan ett samboavtal upprättas.

Gifta personer ärver varandra automatiskt genom äktenskapet, medan sambor inte ärver varandra alls. För att undvika att den efterlevande parten i ett samboförhållande blir arvlös kan parterna reglera detta i ett testamente.

Om du vill upprätta ett äktenskapsförord, samboavtal eller testamente rekommenderas att du kontaktar en jurist för mer information, och för att säkerställa att eventuella formkrav uppfylls.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.