Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Vad är skillnaden mellan en bouppteckning och en dödsboanmälan?

Datum: 07/09/2022

Hej,

Vad är skillnaden mellan en bouppteckning och en dödsboanmälan?

Hej och tack för din fråga,

Om en person har avlidit ska en bouppteckning göras.[1] En bouppteckning är en skriftlig sammanställning på makarnas tillgångar och skulder. Det görs vid en så kallad bouppteckningsförrättning. Till förrättningen kallas legala arvingar, universella testamentstagare och efterarvingar. Barn, föräldrar och syskon är legala arvingar och efterarvingar är personer med arvsrätt från en tidigare avliden make eller maka.

Man kan göra en dödsboanmälan om den avlidnas tillgångar inte räcker till mer än begravningskostnader och andra utgifter med anledning av dödsfallet. Om den avlidna var gift räknar man även med hens eventuella andel i den efterlevande makens eller makans giftorättsgods till tillgångarna.[2] Motsatsvis kan en dödsboanmälan inte göras om tillgångarna överstiger kostnaderna för begravning etc. eller om den avlidna ägde fast egendom eller tomträtt.[3]

En dödsboanmälan är en betydligt enklare handling där man endast konstaterar att det inte finns något överskott. Dödsboanmälan görs av en kommunal myndighet i den kommun där den avlidne var bosatt och är kostnadsfri.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 20 kap. 8 § ÄB.
[2] 20 kap. 1 § 2 st. och 8 a § 1 st. ÄB.
[3] 20 kap. 8 a § 1 st. ÄB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.