Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Vad bör vi ha med i äktenskapsförordet om vi vill att specifika konstverk skall utgöra enskild egendom?

Datum: 07/01/2022

Hej,

Jag och min man ska upprätta ett äktenskapsförord under pågående äktenskap. Vi äger gemensamt en bostadsrätt, en sommarstuga samt ett aktiebolag. Vi vill göra viss egendom enskild och undrar hur vi ska gå tillväga när det gäller specifika konstverk avseende registreringen av äktenskapsförordet. Bör vi ha med bilder och beskrivning på konsten vi vill ska utgöra enskild egendom?

Hej och tack för din fråga,

Genom att upprätta ett äktenskapsförord kan makar eller blivande makar bestämma att viss egendom ska vara makens enskilda egendom enligt 7 kap. 3 § 1 st. Äktenskapsbalken (ÄktB). Äktenskapsförordet ska upprättas skriftligen och undertecknas av makarna ( 7 kap. 3 § 2 st. ÄktB). Vidare stadgas att äktenskapsförordet ska registreras hos Skatteverket (7 kap. 3 § 3 § ÄktB).

I äktenskapsförordet ska de saker makarna vill ska utgöra enskild egendom beskrivas så utförligt att missförstånd inte ska kunna uppstå. Det finns inga krav på hur ett föremål identifieras inom ramen för ett äktenskapsförord, således står det makarna fritt att beskriva konstverken, hänvisa till eventuella serienummer, infoga bilder på konstverken eller liknande.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.