Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Vad finns det för fördelar med att anställa en konsult?

Datum: 19/04/2023

Hej,

Jag driver ett företag och funderar nu på att anställa en konsult för ett kortare uppdrag men med möjlighet att förflyttas inom företaget. Får man göra så? Vad är egentligen fördelen med att anställa en konsult?

Hej och tack för din fråga,

Det är alltid bra att skriva ett konsultavtal parter emellan när en konsult ska anställas. Konsulten riskerar annars att bedömas som anställd och ska därmed omfattas av reglerna i lagen om anställningsskydd. Det är också bra med ett konsultavtal av den anledning att man faktiskt avtalar vad som gäller för uppdraget och om eventuella oklarheter skulle uppstå. Med det sagt är det alltså mycket upp till parterna hur de vill avtala, och därför finns det inte heller några hinder mot att en konsult skulle kunna förflyttas inom företaget om detta avtalas om.

En av fördelarna med att anställa en konsult är som redan nämnt att man kan avtala helt och hållet om hur uppdraget ska se ut och hur länge det ska pågå. Det finns inget anställningsförhållande som vid en vanlig anställning och lagen om anställningsskydd behöver därmed inte tas hänsyn till. Det är en fördel när det endast handlar om uppdrag under en begränsad period.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.