Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Vad för regler gäller för AT-UND och arbetstillstånd?

Datum: 30/11/2021

Hej,

Jag undrar om en 18-åring som just fått sitt första avslag på asylansökan kan ansöka AT-UND utan id- handling/pass? Hjälper det om man på alla andra tänkbara vis medverkat att intyga sin identitet? Har AT-UND någon positiv inverkan på asylprocessen? Om man nu blivit beviljad AT-UND, hur länge gäller det? Vad är relationen mellan AT-UND och arbetstillstånd, gäller samma regler för arbetstillstånd om man haft AT-UND? Uppfyller man per automatik identitetskraven om för arbetstillstånd om man fått AT-UND, även om man fått AT-UND genom tazkira?

Hej och tack för din fråga,

För att beviljas AT-UND krävs det att en person medverkar i att klarlägga identiteten, detta kan ske genom att att man lämnar in handlingar, ansöker om handlingar på relevant konsulat eller ambassad eller muntligen redogör för sin identitet och hemvist. Om man uppfyller kraven för AT-UND får man ett LMA-kort där det framgår att man har AT-UND, vilket betyder att man är undantagen kravet på att ha arbetstillstånd för att arbeta. Normalt sett gäller AT-UND fram till dess att personen får ett uppehållstillstånd eller lämnar landet.

Att man får AT-UND innebär inte per automatik att man kommer att beviljas arbetstillstånd. För att få arbetstillstånd krävs det bland annat att man har ett giltigt pass, det är således hårdare identitetskrav som gäller för arbetstillstånd än för AT-UND.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.