Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Vad gäller om jag får ett arv när jag har skuldsanering?

Datum: 09/09/2022

Hej,

Jag har lån på 850.000:- som jag inte kommer klara av att betala och jag funderar på att ansöka om skuldsanering.
Jag undrar, om mina föräldrar avlider och jag får ärva deras tillgångar när jag har skuldsanering, finns det risk att Kronofogden tar tillgångarna då?

Hej och tack för din fråga,

Om en person under en pågående skuldsanering tilldelas ett arv kommer arvet ses som en förmögenhetstillgång. Om arvet blir stort kan det komma att påverka din förmåga att betala av dina skulder. Om dina ekonomiska förhållanden avsevärt förbättras kan det leda till att ditt beslut om skuldsanering omprövas.[1]

Det kan innebära att ditt beslut om skuldsanering kan ändras om en bedömning görs att du kommer kunna betala av större delen av dina skulder efter att du fått arvet. Bedömningen kan alltså leda till att arvet kommer tas i anspråk av Kronofogden.[2]

En skuldsanering omfattar i princip alla den skuldsattes skulder. Vid skuldsanering upprättas en återbetalningsplan, utifrån den skuldsatte personens förmåga att kunna betala tillbaka skulder.[3]

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 48 § 7 p. skuldsaneringslagen
[2] 29 § skuldsaneringslagen
[3] 29 § skuldsaneringslagen

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.