Vad gäller vid lån mellan sambos?

Hej,

Min bror har varit sambo i 7 år och har lånat pengar av sin f.d. sambo. Nu ska de dela på sig och det är en massa bråk. De har kommit överens muntligt om att han ska betala lånen. Är han skyldig att betala lånet till sin f.d. sambo? De har ju t.ex. haft gemensam ekonomi etc.

Vad gäller i detta fall med lånet? Vad kommer hända?

 

Hej och tack för din fråga,

Muntliga avtal avseende lån mellan sambos är giltiga. Din bror är således skyldig att betala tillbaka de lånade pengarna till sin f.d. sambo.

Pengar kan lånas ut mellan närstående personer både med och utan att formella lånehandlingar upprättas. Avtalet är fortfarande giltigt.

Det första som troligtvis kommer ske är att din brors f.d. sambo kommer kräva din sambo på betalning. Om din bror inte medger sambons krav så har sambon möjlighet att ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten. För att det ska vara ett alternativ krävs att sista datum för betalning av skulden har passerat. Har de inte kommit överens om ett datum för betalning gäller att betalning ska ske på din brors sambos anfordran. Kronofogdemyndigheten gör ingen prövning av sak, utan om din bror då kommer att bestrida skulden kan hans sambo väcka talan i domstol.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.