Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Vad gäller vid separation för sambos?

Hej,
Min dotter har varit förlovad och levt som sambo i drygt 4 år. Hon flyttade hem till sin sambo i hans bostadsrätt och blev efter ett tag gravid. Efter graviditeten började min dotter jobba och blev då ensam försörjare till familjen. Hon stod för allt då han inte hade någon inkomst. Efter ett tag så köpte min dotters sambo en större lägenhet som familjen flyttade in i. Min dotter stod inte skriven på kontraktet. Hon har ensam betalat hyra, el, bredband, hon har köpt möblerna till hemmet.  Nu efter 4 år har förhållandet tagit slut och hon har lämnat honom.  Har hon någon rätt till lägenheten och deras gemensamma saker?

Hej och tack för din fråga,

När ett samboförhållande upphör ska en bodelning göras om en av samborna begär det inom ett år från separationen. Enligt 3 § sambolagen ska den så kallade samboegendomen ingå i en bodelning. Med samboegendom menas gemensamt bohag och gemensam bostad som har förvärvats för gemensam användning. Det har alltså betydelse när egendomen har införskaffats och i vilket syfte. Om lägenheten införskaffades för gemensam användning ska den ingå i en bodelning, även om din dotter inte står i köpekontraktet.

Det är möjligt att avtala bort sambolagens regler genom ett samboavtal, enligt 9 § sambolagen. Vidare ska även nämnas att parterna, om de är överens kan frångå sambolagens regler vid upprättande av bodelningsavtalet. Som huvudregel ska samboegendomen vid en bodelning delas lika mellan samborna, detta framkommer av 14 § sambolagen.

Vänliga hälsningar
Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online