Vad gör jag om barnens pappa tar dem till Brasilien mot min vilja?

Hej,

Jag har två barn tillsammans med mitt ex. Han kommer ifrån Brasilien och flyttade tillbaka dit efter separationen för ett halvår sedan. Jag har ensam vårdnad och barnen bor hos mig i Sverige. Nu i sommar ska han komma till Sverige och umgås med barnen i en hel vecka. Jag är väldigt orolig att han ska ta med sig barnen och gömma dem i Brasilien eftersom han hotar med det så fort vi har grälat. Hur kan jag hindra honom? Vad gör jag om han lyckas?

Hej och tack för din fråga.

Som ensam vårdnadshavare kan du ta barnens pass, vilket gör det svårt för barnen att lämna Sverige. Även vid gemensam vårdnad måste båda föräldrar samtycka till att barnen åker utomlands. Om du inte har tillgång till barnens pass, kan du kontakta polisen för att spärra dem.

Både Sverige och Brasilien lyder under Haagkonventionen om internationella bortföranden av barn, vilket gör det möjligt få hjälp av det svenska Utrikesdepartementet (UD) att få hem barnet igen om han skulle ta dem till Brasilien. Reglerna i konventionen säger att ett bortförande är olovligt om det sker i strid med de nationella vårdnadsregleringarna i landet där barnet hade sitt stadigvarande boende innan bortförandet. Grundprincipen är att barnet så fort som möjligt ska föras tillbaka och att fortsatta tvister om vårdnad, umgänge och liknande ska avgöras i nationell domstol.

Om pappan olovligen skulle ta med sig barnen till Brasilien bör du ta kontakt med ett ombud som hjälper dig att göra en anmälan till UD. UD tar därefter kontakt med landets centralmyndighet. En domstol i Brasilien måste inom sex veckor ta ett beslut om barnet ska överlämnas.

Vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga

Jag vill bli kontaktad via:


Genom att skicka formuläret godkänner du vår integritetspolicy.

Sök i vår frågedatabas