Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vad gör jag om min exman vägrar lösa ut mig från huset vi äger ihop?

Datum: 15/03/2023

Hej,

Jag och min exman har skiljt oss. Han ville absolut bo kvar i huset, men hade vid tidpunkten inte ekonomisk möjlighet att lösa ut mig. Vi fortsatte därför äga huset gemensamt men det är endast han som bott där under tiden. Nu har min exman precis fått ett stort arv och jag vet att han har råd, men han vägrar och kommer bara med ursäkter hela tiden. Vad kan jag göra om han inte betalar utan bara fortsätter skjuta på det?

Hej och tack för din fråga,

Äger makar andelar i samma fastighet äger de fastigheten med samäganderätt.[1] Ingen av makarna får förfoga över fastigheten utan den andre makens samtycke.[2]

Huvudregeln är att beslut kring den samägda fastigheten ska fattas gemensamt. Ingen av makarna är skyldig att lösa ut den andra men om ena maken vill sälja och andra maken motsätter sig försäljning finns möjlighet till tvångsförsäljning.[3] Ansökan om tvångsförsäljning sker hos domstolen. Det är även domstolen som förordnar god man att ombesörja försäljningen.[4] En tvångsförsäljning kan dock hindras om den motsättande ägaren visar på andra omständigheter än ren ovilja till att sälja fastigheten.

Om båda makarna äger lika del i fastigheten kommer de dela lika på kostnaderna för värdering och andra utgifter i samband med auktionen.[5]

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 13 kap. 5 § Äktenskapsbalken, 1 § lag om samäganderätt
[2] 2 § lag om samäganderätt
[3] 6 § lag om samäganderätt
[4] 8 § lag om samäganderätt
[5] 15 § lag om samäganderätt

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.