Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vad gör jag om min exsambo inte vill köpa ut mig från fritidshuset i samband med separation?

Datum: 25/10/2021

Hej,

Jag och min exsambo äger ett fritidshus tillsammans. I samband med separation gick han med på att köpa ut mig med mitt villkor att det skulle ske inom en viss tid. Nu har det gått 6 månader och inget har ännu skett. Han är nu inte längre villig att köpa ut mig. Hur går jag tillväga?

 

Hej och tack för din fråga,

Enligt 3 § sambolagen ingår endast bostad och bohag vid bodelning. Ett fritidshus som huvudsakligen används för fritidsändamål ska inte ingå i bodelningen mellan sambos enligt 7 § sambolagen. Om två sambos äger en fritidsbostad tillsammans gäller samäganderättslagen.

Enligt 2 § samäganderättslagen måste samägarna vara eniga när det gäller beslut som fattas och åtgärder som ska vidtas rörande den samägda egendomen. Enligt undantaget i 6 § samäganderättslagen kan den ena parten kräva att egendomen säljs mot den andra partens vilja. Parten som vill sälja kan begära hos tingsrätten att egendomen skall bjudas ut till försäljning på offentlig auktion där bostaden säljs för det högsta budet förutsatt att detta överstiger det lägsta tänkbara priset som bestämts i samråd av parterna eller av tingsrätt enligt 9 och 12 §§ samäganderättslagen.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.