Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Vad gör jag om mitt ex sprider falska uppgifter om mig när vi ligger i vårdnadstvist?

Datum: 21/06/2023

Hej,

Jag och mitt ex separerade för ett par månader sedan och vi har en son ihop. Vi har sedan dess haft gemensam vårdnad om sonen och jag tycker att det har fungerat bra. Nu från ingenstans har mitt ex plötsligt bestämt sig för att ansöka om ensam vårdnad. Han har spridit falska uppgifter till socialen och anklagat mig för att ha alkoholproblem. Han har även påstått att jag inte kan ta hand om vår son då jag inte lagar mat, borstar tänderna på honom och liknande. Inget av detta stämmer. Vad kan jag göra för att han ska sluta dela falska uppgifter om mig? Kan detta påverka min rätt att ta hand om min son?

Hej och tack för din fråga,

Även om ni tidigare har haft gemensam vårdnad, är det möjligt att ansöka om ensam vårdnad. Gemensam vårdnad kan ändras antingen genom beslut av domstolen eller via avtal mellan föräldrarna, om avtalet får socialnämndens godkännande.[1] Vid frågor som rör vårdnad, boende och umgänge ska man alltid utgå från vad som är bäst för barnet.

Att felaktigt påstå att en person har alkoholproblem är att skada en annans anseende. Det är svårt att svara på om påståendena kommer att påverka dig i vårdnadstvisten, men om ditt ex har ljugit för socialtjänsten och medvetet har försökt sabotera bör du upprätta en polisanmälan.

Om en person har lämnat falska uppgifter till socialtjänsten riskerar hen att göra sig skyldig till falsk tillvitelse.[2] För att bli dömd för falsk tillvitelse krävs det att personen har kontaktat en myndighet och sanningslöst beskyllt någon annan en brottslig gärning eller påstått en besvärande omständighet, för vilken myndigheten är skyldig att upprätta anmälan.

Det krävs även att det föreligger uppsåt, det vill säga att personen medvetet ljugit. Om uppsåt inte föreligger kan exet ändå anmälas för vårdslös tillvitelse, om han haft skälig anledning att tro att uppgiften som lämnades till socialtjänsten var falsk.[3]

Det är även möjligt att ditt ex kan anmälas för förtal, vilket är ett brott man kan göra sig skyldig till om man utpekar någon som brottslig eller klandervärd.

Utöver polisanmälan kan du meddela socialtjänsten om att du har blivit utsatt för falska uppgifter. Det går däremot inte att stoppa socialtjänstens utredning eftersom de har en skyldighet att fullfölja den.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i vårdnad, boende & umgänge.

Med vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 5 – 7 §§ Föräldrabalken
[2] 15 kap. 7 § 1 st Brottsbalken
[3] 15 kap. 7 § 2 st Brottsbalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.