Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan man klandra ett bodelningsbeslut?

Datum: 04/01/2022

Hej,

Vad gör man om man har en känsla av att bodelningsförrättaren står på motpartens sida? Han skall ju vara neutral. Om bodelningsförrättaren går med på motpartens krav, kan jag motsätta mig dem i efterhand?

Hej och tack för din fråga.

En bodelningsförrättare förordnas av domstol efter ansökan av en eller båda makarna. Förrättaren ska förhålla sig opartisk gentemot parterna och försöka ena parterna till att nå en frivillig överenskommelse. Om det inte går att nå en frivillig överenskommelse ska bodelningsförrättaren genomföra en tvångsfördelning, dvs ta beslut om hur egendomen ska fördelas.

Varje make kan begära prövning om entledigande av bodelningsförrättare. I ansökan ska anges skäl till varför ett entledigande bör ske, 17 kap 4 § Äktenskapsbalken. Vanligtvis krävs starka skäl för att entledigande ska komma på tal innan bodelningsbeslut meddelats.

Efter att bodelningsbeslut delgivits, kan varje make också väcka en s k klandertalan hos den tingsrätt som förordnat bodelningsförrättaren. Klandertalan avser innehållet i beslutet och måste väckas inom fyra veckor från det att beslutet delgivits maken, 17 kap 8 § Äktenskapsbalken.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.