Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Vad gör man om man vill byta förvaltare?

Datum: 30/11/2021

Hej,

Jag vill byta ut min mammas förvaltare. Jag tycker inte att han är snäll mot min mamma och han vägrar frånsäga sig uppdraget.

Vad kan jag göra?

Hej och tack för din fråga,

En förvaltare inrättas för att bevaka en persons rätt, förvalta dennes egendom och sörja för personen. En förvaltare har enligt 11 kap. 9 § Föräldrabalken (FB) ensam rådighet över den enskildes egendom och företräder denne i alla angelägenheter som omfattas av uppdraget.

Om man är ställd under förvaltarskap och är missnöjd med sin förvaltare, anser att denna inte har bra hand om egendomen eller om man på annat sätt saknar förtroende för att personen sköter sitt uppdrag, kan man enligt 11 kap. 20 § FB vända sig till överförmyndarnämnden i den kommun man bor i och ansöka om ett byte.

I det fall man istället önskar att förvaltarskapet upphör helt och hållet, kan man ansöka om upphörande hos tingsrätten, se 11 kap. 19 b § FB.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.