Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vad händer med fritidshuset efter separation från min sambo?

Datum: 25/10/2021

Hej,

Jag och min exsambo äger ett fritidshus tillsammans. Mitt ex gick med på att köpa ut mig men ännu har ingenting hänt, det har nu gått 6 månader sedan överenskommelsen och 18 månader sedan separationen. När jag frågar honom om saken säger han att han inte tänker vara medgörlig utan att jag måste gå till tingsrätten om jag ska få det gjort.

Hur bör jag gå vidare? Finns det någon risk att det beslutas att huset måste säljas utan att mitt ex får möjlighet att köpa ut mig?

Hej och tack för din fråga,

Begäran om bodelning skall framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphört, 8 § sambolagen. Är de föredetta samborna överens kan en bodelning ändå genomföras då avtalet grundar sig på vanliga avtalsrättsliga regler och avtalsfrihet råder. Då två personer äger egendom tillsammans och inte är överens angående hur denna egendom ska förvaltas blir samäganderättslagen tillämplig. Enligt lagen förvaltar ägarna egendomen gemensamt men om ägarna är oense om huruvida egendomen ska säljas eller ej kan den som önskar sälja ansöka hos rätten om att egendomen säljs på offentlig auktion, 2 och 6 §§ samäganderättslagen.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.