Vad händer med grannen om fastigheten köps upp och upphör vara hyresrätt?

Hej,

Om det finns två hyreslägenheter i en fastighet och en av dessa hyresgäster köper hela fastigheten av tidigare ägaren för att omvandla den till privat boende för bara sig själv, hur fungerar det då med grannen? Fastigheten upphör ju att vara hyresfastighet och blir vanlig villa. Hur blir man av med grannen som bott där länge?

Hej och tack för din fråga,

Det kan vara så att grannen får bo kvar i sin lägenhet.

Säljaren av en fastighet som besväras av en nyttjanderätt är skyldig att meddela köparen om nyttjanderätten, om ingen inskrivning av rättigheten har skett. Ett sådant förbehåll medför att hyresgästen får bo kvar, det vill säga nyttjanderätten gäller alltså mot den nya ägaren.[1] Hyresgästen kan få bo kvar även om inget förbehåll har skett, under förutsättning att det finns ett skriftligt avtal och att hyresgästens tillträdesdag var innan överlåtelsen av fastigheten eller om den nya ägaren visste om upplåtelsen.[2] Annars kan det vara så att hyresgästen inte längre har rätt att hyra, men hon eller han kan då ha rätt till ersättning av säljaren.[3]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 11 § JB
[2] 7 kap. 13 och 14 §§ JB
[3] 7 kap. 18 § JB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.