fbpx

Vad händer med huset om vi separerar?

Hej,

Jag och min sambo köpte ett hus tillsammans. Det var min sambo som betalade kontantinsatsen. Vi har kommit överens om att jag ska äga 30% av bostaden och hon resterande 70%. Vad händer vid en bodelning?

 

Hej och tack för din fråga,

Enligt 8 § sambolagen (SamboL) ska bodelning mellan sambor ska ske vid separation om någon av dessa begär det. Det är endast samboegendom som ska räknas in vid en bodelning vilket utgör bostad och bohag enligt 12 och 3 §§ SamboL. Om en bostad har köpts för att användas gemensamt är denna samboegendom. Huvudregeln vid bodelning av en fastighet är att vinsten ska delas lika mellan samborna, 14 § SamboL. Således tar sambolagen inte hänsyn till om en sambo har betalat större del av en större kontantinsats.

Ett sätt att frångå reglerna om bodelning är att skriva ett samboavtal som innebär att samborna kan avtala att en bodelning inte ska ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen, 9 § SamboL. Samboavtal ska upprättas skriftligen och undertecknas av båda samborna.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas