Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Vad händer med huset som min man ägde innan vårt äktenskap om vi skiljer oss?

Datum: 03/01/2022

Hej,

Jag har varit tillsammans med min man i elva år varav två år som gifta. Vad skulle hända med huset om vi skulle skilja oss? Han stod som ensam ägare till huset innan vi gifte oss.

Hej och tack för din fråga,

Vid äktenskapsskillnad ska makarnas giftorättsgods delas lika mellan dem i en bodelning enligt 9 kap 1 § Äktenskapsbalken (ÄktB). Enligt 7 kap 1 § ÄktB är giftorättsgods all egendom som inte utgör enskild egendom. Om egendom inte gjorts till enskild egendom genom t.ex. äktenskapsförord eller testamente ska värdet av egendomen delas lika mellan makarna (7 kap 2 § ÄktB).

I 11 kap. 8 § ÄktB stadgas det att en make kan få rätt att överta makarnas gemensamma bostad om hen är den bäst behövande. Således ska en avräkning då ske från denne makes lott så att den andra maken inte går miste om värdet.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.