Vad händer med huset vid separation enligt sambolagen?

Hej ,

Jag och min pojkvän har flyttat in i ett hus där jag står som ensam ägare och jag står även ensam på lånet. Vad gäller enligt sambolagen om vi skulle separera?

Hej och tack för din fråga,

Vid en bodelning mellan två personer som är sambor ska endast det som utgör samboegendom delas när förhållandet upphör. Av 3 § Sambolagen framgår att bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning utgör samboegendom. Det är därmed avsikten med köpet som är avgörande. Huruvida någon part stått för hela kostnaden är därmed inte relevant.

För att Sambolagens bestämmelser om samboegendom inte ska bli tillämpliga kan man upprätta ett så kallat samboavtal. För att upprätta ett samboavtal rekommenderar vi att man tar kontakt med en jurist eller advokat.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.