Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Vad händer med mitt hyresavtal när bostaden säljs av Kronofogden?

Datum: 27/05/2020

Hej,

Vad händer med mitt hyresavtal när bostaden säljs på exekutiv av Kronofogden?

Hej och tack för din fråga,

Om kronofogdemyndigheten utmäter en fastighet så sker det oftast genom exekutiv försäljning. När det handlar om utmätning tillämpas reglerna i Utsökningsbalken (UB).

Innan det genomförs måste fastigheten beskrivas och värderas. Hyresvärden är skyldig att lämna ifrån sig skriftliga handlingar rörande fastigheten som visar vilka äganderätter och hyresrätter som finns i fastigheten. En så kallad sakägarförteckning upprättas och denna bestämmer vilka rättigheter som ska beaktas vid auktionen. För att en hyresrätt ska tas upp i en sakägarförteckning måste denna anmälas.

Sakägarförteckningen uppger vad som ”belastar” fastigheten. Det vill säga vilka rättigheter andra personer har i fastigheten, till exempel en hyresgäst som har en hyresrätt i fastigheten. Fastighetsägaren har en skyldighet att uppge sådant som belastar fastigheten.[1]

En rättighet som tas upp i sakägarförteckningen ska gälla mot den nya ägaren som fastigheten säljs till, såvida ej utropning har gjorts utan rättigheten.

Vid auktionen sker i praktiken flera utrop, först ropas fastigheten ut utan förbehåll om hyresrätten, och därefter ett utrop med förbehåll om hyresrätten. Om det senare utropets högsta bud blir lägre än det innan och detta skadar fordringsägare som har bättre rätt än hyresrätten säljs fastigheten utan förbehåll om hyresrätten.[2]

Säljs fastigheten med förbehåll om hyresrätten är denna gällande mot den nya ägaren. I annat fall är ägaren, som huvudregel, inte bunden av avtalet för hyresrätten. Hyresrätten fortsätter att gälla mot den nya ägaren på samma sätt som den mot den gamla hyresvärden. Det finns dock flera situationer där köparen ändå bli bunden av ett hyresavtal.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 12 kap. 4 § UB.
[2] 12 kap. 39 § UB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.