Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vad händer med mitt körkort om jag döms för grov vårdslöshet i trafik?

Datum: 11/01/2021

Hej,

Jag tog mitt B-körkort för knappt tre år sedan och krockade mammas bil den här veckan. Idag fick jag ett meddelande från polisen vilket säger att en polisanmälan är gjord för grov vårdslöshet i trafik. Vad händer med körkortet om jag döms och vad är straffet?

Hej och tack för din fråga,

Vid grov vårdslöshet i trafik är straffet fängelse i högst två år och om du döms för det kommer ditt körkort återkallas.

Förutsättningen för att någon ska kunna dömas för grov vårdslöshet i trafik är att trafikbeteendet varit grovt oaktsamt eller att du visat prov på uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom. Om du skulle dömas för grov vårdslöshet i trafik är straffet fängelse i högst två år.[1] I normalfallet bestäms påföljden till ett kortare fängelsestraff men ibland har även villkorlig dom jämte samhällstjänst dömts ut.[2]

Om du skulle dömas för grov vårdslöshet i trafik ska även ditt körkort återkallas.[3] Även om du inte döms för grov vårdslöshet i trafik så kan ditt körkort återkallas om du brutit mot någon annan regel som är väsentlig från trafiksäkerhetssynpunkt och överträdelsen inte kan anses som ringa.[4]

Så som jag förstår det skedde krocken inte under tiden du hade prövotid då den gäller två år efter att du tagit körkortet.[5] Vid återkallelse av körkort bestäms en så kallad spärrtid och under den tiden får du inte ansöka om ett nytt körkort. Spärrtiden kan vara lägst en månad och högst tre år. Om du döms för grov vårdslöshet i trafik kommer spärrtiden vara minst ett år.[6] Är spärrtiden längre än ett år måste du erhålla ett nytt körkortstillstånd och göra ett nytt godkänt förarprov, alltså ta om körkortet.[7]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 1 § 2 st. Lagen om straff för vissa trafikbrott (trafikbrottslagen).
[2] RH 2004:86 och RH 1999:149.
[3] 5 kap. 1 och 3 §§ körkortslagen (KörkL).
[4] 5 kap. 3 § 1 st. 4 p. KörkL.
[5] 3 kap. 18 § KörkL.
[6] 5 kap. 6 § KörkL.
[7] 5 kap. 14 § KörkL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.