Vad händer med särkullbarns arvsrätt när efterlevande make får fri förfoganderätt över boendet?

Hej,

Min styvfar fick sitta i orubbat bo när min mor gick bort för flera år sedan. Jag har en halvsyster och vi har samma mor. Vad händer när min styvfar säljer sitt hus eller går bort?

Hej och tack för din fråga,

Att en make får behålla “orubbat bo” är ett äldre uttryck för att man som efterlevande make får ta över det gemensamma boendet med fri förfoganderätt. Detta brukar önskas i ett upprättat testamente för att maken ska få bo kvar. Idag har även en efterlevande make arvsrätt före gemensamma barn.[1] Detta innebär att efterlevande make kan bo kvar i gemensamt hus tills också denne dör och barnens arvsrätt träder in. När man ärver med fri förfoganderätt har man rätt att sälja egendomen om man vill. Efterlevande barn får sedan ärva sin del ur boendets värde ur kvarlåtenskapen.

Begränsning av den fria förfoganderätten ligger främst i eventuella särkullbarns rätt att få ut sin laglott. Som särkullbarn, alltså den avlidnes barn från ett tidigare förhållande, har man rätt att få ut sin del av arvet direkt när ens förälder går bort.[2] Skulle ett testamente gå emot denna rätt, t.ex. genom att tilldela efterlevande make all kvarlåtenskap, kan man som särkullbarn begära jämkning av detta.[3] Om man som särkullbarn väljer att avstå från sin rätt att ärva direkt till förmån för efterlevande make har man istället rätt att få ut sin del av sin förälders arv från den efterlevande makens kvarlåtenskap när denne går bort.[4]

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 3 kap. 1 § ÄB.
[2] 3 kap. 1 § ÄB.
[3] 7 kap. 3 § ÄB.
[4] 3 kap. 9 § ÄB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.