Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Vad händer om mitt ex inte kan lösa ut mig från huset?

Datum: 03/09/2021

Hej,

Jag och min f.d. make har skiljt oss och jag har flyttat från vår gemensamma bostad. Vi äger hälften var av huset och mitt ex bor kvar. Han vägrar att sälja huset. Vad händer om han inte kan lösa ut mig?

Hej och tack för din fråga,

Om din exmake anses ha större behov än dig att bo kvar i huset kan han ha rätt att överta det i bodelningen. Du har i så fall rätt att bli utköpt från huset. Om din exmake inte har råd att köpa ut dig kan det istället bli aktuellt att sälja huset.

När ett äktenskap avslutas ska en bodelning göras.[1] Vid bodelningen delas makarnas giftorättsgods upp mellan dem.[2] Den make som har bäst behov av bostaden har rätt att få den på sin lott i bodelningen.[3] En förutsättning är dock att maken som ska bo kvar har möjlighet att kompensera den andre maken ekonomiskt. Den make som tar över makarnas gemensamma bostad ska tillgodose den andra maken med egendom ur giftorättsgodset alternativt betala den andra maken motsvarande belopp i pengar.[4] Inför en bodelning så ska det klargöras att den övertagande maken har den likvid eller giftorättsgods som krävs för att kompensera den andra maken.[5] Ditt ex bör således inte kunna skiftas huset om han inte har möjlighet att ersätta dig. Om ditt ex inte kan köpa ut dig och du inte vill överta huset och köpa ut honom kan det istället bli aktuellt att sälja huset och dela på vinsten.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co.

[1] 9 kap. 1 § Äktenskapsbalken (ÄktB)
[2] 10 kap. 1 § ÄktB
[3] 11 kap. 8 § ÄktB
[4] 11 kap. 10 § ÄktB
[5] NJA 1975 s. 699

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.