Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Vad händer om jag för över mina pengar till någon annan innan vi ansöker om skilsmässa?

Datum: 17/11/2022

Hej,

Vad händer om jag för över mina pengar till någon annan innan vi ansöker om skilsmässa? Är de då undantagna från bodelningen?

Hej och tack för din fråga,

I en bodelning ingår makarnas giftorättsgods men inte makarnas enskilda egendom. Om pengarna i fråga inte har gjorts till enskild egendom kan det vara så att din andel av ert gemensamma giftorättsgods minskas om du för över dina pengar till någon annan innan er bodelning.

Huvudregeln är att makar får förfoga över sina egna tillgångar och att en bodelning ska göras utifrån hur egendomsförhållandena såg ut den dag när ni ansökte om skilsmässa.[1] Ett undantag från huvudregeln är om en make minskat sitt giftorättsgods i nära anslutning till att talan om äktenskapsskillnad väcktes. Om du fört över pengar till någon annan i form av en gåva ska värdet av gåvan ändå beaktas i bodelningen. Din andel av giftorättsgodset ska därmed minskas med motsvarande del. Detta gäller under förutsättning att du fört över pengarna inom 3 år innan ni skilde er, att det gjorts utan samtycke från din make och att giftorättsgodset har minskat i en inte obetydlig omfattning.[2] Samma sak gäller om man har använt sitt giftorättsgods till att öka eventuell enskild egendom.

Det är den make som har vidtagit åtgärden som måste bevisa att ett samtycke förelåg om den andra maken säger att hen inte har lämnat sitt medgivande. Vilken storlek det ska röra sig om för att anses vara ”i inte obetydlig omfattning” kan variera. Det måste sättas i relation till värdet av makarnas övriga egendom.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om bodelning.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 2 § ÄktB
[2] 11 kap. 4 § ÄktB

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.