Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Vad händer om jag inte kan betala min böter till polisen?

Datum: 28/12/2021

Hej,

Jag har blivit tagen av polisen för narkotika brott. Jag godkände brottet när polisen tog mig. Jag gick med på ett strafföreläggande, alltså böter, eftersom jag inte trodde att det skulle vara så högt belopp. Nu har jag fått ett brev från polisen om böter på ca 10 000 kronor. Jag har inte möjlighet att betala detta då jag har blivit av med jobbet på grund av Corona. Vad ska jag göra?

 

Hej och tack för din fråga,

När man har dömts till böter så har man trettio dagar från det att tiden för att överklaga domen har gått ut att betala boten. Därefter kommer man få en påminnelse om betalning från polisen. Polisen får enligt lag inte ge någon en avbetalningsplan eller ge anstånd på betalningen. Man kan alltså inte betala senare eller dela upp sin betalning på flera olika tillfällen.

Dröjer det ytterligare två veckor och betalning inte sker så kommer ärendet lämnas vidare till Kronofogden. Då tillkommer en avgift på 600 kronor. När ärendet överlämnats är det avslutat hos polisen. Kronofogden kommer då ta kontakt.

Det krävs då att man tar kontakt med Kronofogden som i vissa fall ger uppskov med betalning eller ger möjlighet till delbetalning, om det föreligger sjukdom, arbetslöshet etc. Kronofogden kan annars driva in böter genom så kallad utmätning. Det innebär att Kronofogden istället tar egendom som man äger och använder som betalning för böterna.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.