Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vad händer om jag inte vittnar?

Datum: 24/02/2023

Hej,

Tidigare i höstas gick jag förbi ett gäng killar som höll på att kasta sten på gatlyktor så att de gick sönder. Jag ringde polisen och de kom snabbt till platsen och tog killarna. Jag såg inte om alla var med och kastade sten men efter att ha varit på förhör hos polisen och berättat vad jag såg, ska jag även vittna i en rättegång. Måste jag vittna och vad händer om jag inte kommer? Vilket straff kan killarna få? Jag känner en av dem lite och vill inte att de ska råka mer illa ut.

Hej och tack för din fråga,

I Sverige har vi allmän vittnesplikt, vilket innebär att du är tvungen att komma om du blivit kallad som vittne till en rättegång. Om du inte kommer, kan du bli skyldig att betala ett vite och du riskerar även att hämtas av polisen. I värsta fall kan ett vittne som inte kommer till rättegången få betala för de advokater och andra juridiska ombud som då inställt sig i onödan.

Den som gör sig skyldig till skadegörelse kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Det finns även ett brott som kallas åverkan och som bara kan leda till böter men det förutsätter att skadan har varit mycket liten. I det här fallet har det inte varit en omfattande skadegörelse och då är det troligt att killarna blir skyldiga att betala böter. Men de kan även tvingas betala skadestånd motsvarande vad det kostar att laga de sönderslagna gatlyktorna.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.