Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Vad händer om jag inte vittnar?

Hej,

Tidigare i höstas gick jag förbi ett gäng killar som höll på att kasta sten på gatlyktor så att de gick sönder. Jag ringde polisen och de kom snabbt till platsen och tog killarna. Jag såg inte om alla var med och kastade sten men efter att ha varit på förhör hos polisen och berättat vad jag såg, ska jag även vittna i en rättegång. Måste jag vittna och vad händer om jag inte kommer? Vilket straff kan killarna få? Jag känner en av dem lite och vill inte att de ska råka mer illa ut.

Hej och tack för dina frågor!

I Sverige har vi allmän vittnesplikt, vilket innebär att du är tvungen att komma om du blivit kallad som vittne till en rättegång. Om du inte kommer, kan du bli skyldig att betala ett vite och du riskerar även att hämtas av polisen. I värsta fall kan ett vittne som inte kommer till rättegången få betala för de advokater och andra juridiska ombud som då inställt sig i onödan.

Den som gör sig skyldig till skadegörelse kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Det finns även ett brott som kallas åverkan och som bara kan leda till böter men det förutsätter att skadan har varit mycket liten. I det här fallet har det inte varit en omfattande skadegörelse och då är det troligt att killarna blir skyldiga att betala böter. Men de kan även tvingas betala skadestånd motsvarande vad det kostar att laga de sönderslagna gatlyktorna.

Vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online