Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Vad händer om jag slutar arbeta när jag har sjukersättning på 50 %?

Hej,
Jag har i april fått sjukersättning på 50 %. Jag har lyckats hålla mig över ytan på 50 % arbetstid pga jag inte kan ha en bättre/lämpligare arbetsplats så har pga det” klarat” den tjänstgöringsgrad, men vissa veckor har jag fått arbeta hemifrån pga att jag inte mått tillräckligt bra. Nu har vi diskuterat här hemma om det är värt att arbeta de 50 % då jag ej har ork över för familjen och mitt dåliga humör och mående går ut över mina barn.  Vad är det som gäller i ett sådant läge, är den arbetsföra delen ”min” och kan jag säga upp mig från den utan att drabbas på den andra halvan?

Hej och tack för din fråga,

Om man arbetar har man en inkomstrelaterad sjukersättning där ersättningen beräknas utifrån den lön man har. För de som inte arbetar eller har haft väldigt låga inkomster har man istället rätt till garantiersättning där ersättningen beräknas utifrån ålder. Garantiersättning innebär en lägre ersättning än om ersättningen utgår från en inkomst.

För det fall man inte orkar arbeta lika mycket som den arbetsförmåga som man anses ha, kan det vara en bra idé att ta kontakt med sin läkare för att försöka få arbetsförmågan ytterligare nedsatt istället för att säga upp sig från arbetet.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online