Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vad händer om jag slutar arbeta när jag har sjukersättning på 50 %?

Datum: 05/12/2018

Hej,

Jag har i april fått sjukersättning på 50 %. Under de senaste åren har jag arbetat 50%, men då jag har mått dåligt har det varit svårt och vissa veckor har jag fått arbeta hemifrån på grund av mitt mående. Jag vet inte om jag ska fortsätta jobba då jag inte har ork eller humör för något annat och det går ut över mina barn. Vad är det som gäller i ett sådant läge? Vad händer med min sjukersättning om jag säger upp mig?

Hej och tack för din fråga,

Om man arbetar har man en inkomstrelaterad sjukersättning där ersättningen beräknas utifrån den lön man har. För de som inte arbetar eller har haft väldigt låga inkomster har man istället rätt till garantiersättning där ersättningen beräknas utifrån ålder. Garantiersättning innebär en lägre ersättning än om ersättningen utgår från en inkomst.

För det fall man inte orkar arbeta lika mycket som den arbetsförmåga som man anses ha, kan det vara en bra idé att ta kontakt med sin läkare för att försöka få arbetsförmågan ytterligare nedsatt, istället för att säga upp sig från arbetet.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.