Vad händer om jag vistas i ett annat EU-land längre än 3 månader?

Hej,

Vad händer om jag vistas i ett annat EU-land längre än 3 månader?

 

Hej och tack för din fråga,

Inom EU råder fri rörlighet som innebär att medborgare i ett EU-land, som har ett giltigt pass eller ID-kort, kan bosätta sig i ett annat EU-land i tre månader utan att registrera sig hos landets myndigheter. Grundprincipen fastställs i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, avdelning 4, kapitel 1, artikel 45.

Det finns tre typer av uppehållsrätt tidsbegränsad uppehållsrätt, förlängd uppehållsrätt och permanent uppehållsrätt.

För att ha tidsbegränsad uppehållsrätt, det vill säga upp till tre månader, krävs inget utöver att unionsmedborgaren har ett nationellt ID-kort eller ett pass. En EU-medborgare får således vistas i ett EU-land i upp till tre månader.

För att ha förlängd uppehållsrätt, det vill säga få stanna längre tid än tre månader, krävs förenklat att unionsmedborgaren antingen är 1) arbetstagare eller egenföretagare, alternativt 2) arbetssökande, student eller att unionsmedborgaren annars har tillräckliga tillgångar för sin försörjning samt giltig sjukförsäkring.

För att ha permanent uppehållsrätt krävs att en unionsmedborgare har uppehållit sig i ett EU-land i minst fem år.

Om en unionsmedborgare stannar en längre period än tre månader utan uppehållsrätt så saknar denne tillstånd att befinna sig i landet.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.