Vad händer om man stannar i Sverige i längre än 90 dagar?

Hej,

Jag har ansökt om uppehållstillstånd för min man. Han är Amerikan och behöver inget visum till Sverige. Vad händer om han stannar längre än 90 dagar?

Hej och tack för din fråga,

Om man vill besöka Sverige som turist och är medborgare i ett land utanför EU kan man behöva ansöka om tillstånd för besöket. Vilket tillstånd man ska söka beror på hur länge man vill besöka Sverige. Om man vill besöka Sverige i högst 90 dagar kan man behöva ansöka om visum. Om man vill besöka Sverige längre tid än 90 dagar ska man ansöka om ett uppehållstillstånd för besöket.

En person som stannar längre än 90 dagar kommer då att illegalt vistas i landet och kommer med största sannolikhet tas i förvar om denne påträffats av polisen. Personen blir då i princip frihetsberövad. Därefter kommer personen så snart som möjligt skickas tillbaka till sitt hemland. Personen löper därefter en viss risk att drabbas av ett återreseförbud, vilket innebär att denne inte kan återvända till Sverige eller till andra Schengenländer inom ett antal månader/år.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.