Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vad händer om min fru gift sig med mig endast för att få uppehållstillstånd?

Datum: 06/03/2020

Hej,

Min fru är från Afghanistan och sedan ett år tillbaka har vi bott tillsammans i Sverige. Hon har ett tillfälligt uppehållstillstånd som går ut om ett halvår. Nu i efterhand har jag förstått att hon bara gifte sig med mig för att få stanna i Sverige. Jag vill avsluta vår relation, men min fru vill vänta med att skiljas tills hon fått permanent uppehållstillstånd.

Hur kommer Migrationsverket se på detta?

Hej och tack för din fråga,

Din fru verkar ha fått ett tillfälligt uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning, i detta fall äktenskap. Som huvudregel innebär en skilsmässa att uppehållstillståndet inte förnyas och personen med det tillfälliga uppehållstillståndet måste lämna Sverige, se 5 kap. 16 § 1 st. Utlänningslagen (UtlL).

Det finns dock vissa undantag enligt 5 kap 16 § 3 st. UtlL nämligen i de fall personen har skaffat sig en särskild anknytning till Sverige, har utsatts för våld alternativt kränkning i förhållandet eller om andra starka skäl talar för att denne ska få stanna.

Om det är så att din fru enbart ingått äktenskapet för att få ett uppehållstillstånd föreligger ett s.k. skenäktenskap. Detta innebär att hon har lämnat oriktiga uppgifter i samband med prövningen av rätten att vistas i Sverige. Uppehållstillstånd får återkallas om en person har fått tillståndet på oriktiga grunder enligt 7 kap 1 § UtlL. Detta innebär att din fru till följd av detta kan få problem med sin uppehållsrätt i Sverige.

Det sker alltid en prövning i det enskilda fallet och det är svårt att säga vilken bedömning Migrationsverket kommer göra i din frus fall.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.