Vad händer om min make inte skriver under våra skilsmässopapper?

Hej,

Min make vill inte skriva under vårt skilsmässopapper. Vad händer då?

Hej och tack för din fråga,

Om endast en av makarna vill skiljas så har denne rätt till äktenskapsskillnad först efter en betänketid som är minst sex månader lång enligt Äktenskapsbalken. [1] Det är först när tingsrätten meddelar dom om äktenskapsskillnad som äktenskapet är upplöst. En skilsmässoansökan till tingsrätten kräver alltså inte båda makarnas underskrift.

Om båda parter är överens och skriver under går skilsmässan igenom omedelbart utan betänketid under förutsättningen att båda makarna inte begär det eller om någon av dem varaktigt bor tillsammans med eget barn under sexton år. [3]

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 5 kap. 2 § ÄktB.
[2] 5 kap 3 § Äktb.
[3] 5 kap. 1 § ÄktB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.