Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vad händer om någon under 18 år inte kan betala ett skadestånd?

Datum: 29/12/2021

Hej,

Jag var med i en rättegång för ett tag sedan eftersom jag blivit utsatt för ett brott. Domstolen dömde gärningsmannen och kom fram till att jag skulle få skadestånd. Vad händer om gärningsmannen är under 18 år och inte kan betala skadeståndet?

Hej och tack för din fråga,

Vårdnadshavare har enligt 3 kap. 5 § Skadeståndslagen (SkL) ett principalansvar, vilket innebär att vårdnadshavaren ska ersätta personskada eller sakskada som ett barn vållar genom brott samt skada som uppkommit genom kränkning. Vårdnadshavarens betalningsansvar är begränsat till en femtedel av prisbasbeloppet.

Om gärningsperson eller vårdnadshavare inte frivilligt betalar ut skadeståndet kan den som är målsägande vända sig till Kronofogdemyndigheten för att få hjälp att kräva ut sitt skadestånd.

I det fall den dömde inte kan betala skadeståndet kan målsäganden vända sig till sitt försäkringsbolag om de enligt sina villkor betalar sådan ersättning. Skulle målsäganden inte få någon ersättning från sitt försäkringsbolag eller om det ersättningsbelopp denne får genom försäkringsbolaget eller Kronofogden understiger vad som är utdömt i skadestånd enligt dom, kan målsäganden kontakta Brottsoffermyndigheten och ansöka om brottsskadeersättning som är en statlig kompensation.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.