Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Vad händer om vi köper hus med min frus enskilda egendom?

Datum: 30/12/2021

Hej,

Jag och min fru överväger att köpa hus. Vi är gifta och har en gemensam bostad. Min fru har fått en större summa pengar av sina föräldrar via gåvobrev, och jag vet att gåvobrevet är utformat som så att pengarna är hennes och att jag inte kan göra anspråk på dem.

Om vi köper ett hus och använder dels en gemensam insats men framför allt hennes pengar från gåvobrevet –  kommer hon då äga en större andel av huset vid en eventuell separation? Och räknas då hennes enskilda egendom som en fast summa pengar i huset, eller kan den summan växa om huset ökar i värde?

Samt, om hon äger större delen av huset, kan hon då slänga ut mig vid en separation eller kan jag tvinga fram en försäljning för att få ut mina pengar?

Hej och tack för din fråga,

Det kan vara så att din fru kommer att få en större del av huset vid en eventuell separation.

Enskild egendom är bland annat sådan egendom som har förvärvats med villkoret att den ska vara enskild,[1] och sådan egendom som inte ska delas mellan makarna vid en bodelning. All egendom som inte gjorts till enskild är giftorättsgods, och makarnas giftorättsgods delas som huvudregel lika vid bodelning.[2] I detta fall verkar pengarna som din fru har fått från sina föräldrar vara enskild egendom på grund av att det finns ett villkor i gåvobrevet om att pengarna är hennes enskilda egendom.

Du berättar att pengarna, som är enskild egendom, ska användas för att köpa ett hus. Utgångspunkten är att det man köper med pengar som är enskild egendom, också kommer att utgöra enskild egendom. Den egendom som träder i stället för de ärvda pengarna blir ett så kallat surrogat, som alltså enligt huvudregeln fortfarande är enskild egendom.[3] Detta innebär att en del av huset kan komma att undantas från en eventuell framtida bodelning.

I praxis hade två makar gemensamt köpt fastigheter genom att betala dels kontant, dels med lånade pengar. Av den kontanta delen hade makarna betalat hälften var, varav den ena maken betalade med enskild egendom. Denna makes hälftendel av fastigheterna har ansetts utgöra enskild egendom, se NJA 1995 s. 577. Det är således möjligt att din frus andel i fastigheten kommer att anses utgöra enskild egendom, det vill säga inte enbart en fast summa.

Det kan dock förkomma problem med pengar som är enskild egendom. Om pengarna har funnits på ett bankkonto med andra pengar som är giftorättsgods, finns det risk att de har sammanblandats och att pengarna därför tappat status som enskild egendom. Om enskild egendom används för att bekosta en del av ett fastighetsköp och resterande har bekostats av medel som utgör giftorättsgods, är det därför viktigt att det finns dokumenterat hur stor del av fastighetens värde som utgörs av enskild egendom. Om det uppstår en tvist kommer en bedömning av just ert fall att behöva göras. Det är därför en god idé att upprätta ett äktenskapsförord som föreskriver att fastig­heten eller en del av den inte ska ingå i en bodelning.

Om man äger en bostad gemensamt är huvudregeln att den make som bäst behöver bostaden får den i avräkning på sin lott. Om din fru övertar bostaden vid skilsmässa ska du som utgångspunkt kompenseras med andra tillgångar i bodelningen, motsvarande din del av fastigheten. Om din fru inte har möjlighet att kompensera dig genom andra tillgångar, kan en försäljning av huset bli nödvändig.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 2 § Äktenskapsbalken
[2] 7 kap. 1 § Äktenskapsbalken
[3] 7 kap. 2 § 1 st. 6 p. Äktenskapsbalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.