Tillbaka Ställ en fråga

Vad har jag för rätt till nya huset vid bodelning enligt sambolagen?

Hej!

Min sambo har kastat ut mig från huset. Vi flyttade in i nya huset vi köpte (hon tog ut banklånet) för 7 år sedan. Vi var sambo sedan tre år tidigare innan dess och bodde i en bostadsrättslägenhet. Vi skrev ett avtal att lägenheten var hennes eftersom jag har skulder hos kronofogden. Vi har delat på ekonomin alla dessa år. Vad har jag för rätt till bodelning till nya huset i min situation just nu? Vi har två barn, 9 och 6 år gamla. Jag har inte ett boende till att vara med mina barn varannan vecka.

Hej och tack för din fråga!

Det gäller olika regler för sambor och gifta vid en bodelning. En bodelning för sambor sker enligt sambolagen om någon av parterna begär det inom ett år. Det är då samboegendomen som ska delas vilket utgörs av bostad och bohag som införskaffats för gemensam användning. Andra tillgångar som t ex pengar, aktier, bilar, sommarstuga räknas inte som samboegendom och ska således inte räknas med i bodelningen.

För att bostaden ska anses vara införskaffad för gemensam användning saknas betydelse att det bara är en av er som står som ägare och har betalat bostaden så länge syftet har varit att det skulle vara er gemensamma bostad. Viktigt att tillägga är att sambolagen i stora delar är dispositiv. Det innebär att sambor, genom att upprätta ett samboavtal, kan avtala att många av sambolagens regler inte ska gälla för deras samboförhållande. En regel i sambolagen som däremot inte är dispositiv är 22 § som stadgar en rätt för den sambon som är i bäst behov av den gemensamma bostaden att överta den vid en eventuell separation.

Då ni har skrivit ett avtal om lägenheten ni bodde i innan men däremot inte huset som ni bott i nu har du som utgångspunkt rätt till halva värdet av huset och det bohag ni införskaffat för gemensamt bruk. Om ni vill ha ytterligare hjälp med bodelningen går det bra att ringa oss för en inledande rådgivning som är kostnadsfri.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Fråga advokaten

010-33 33 888