Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Vad har jag för rätt till nya huset vid bodelning enligt sambolagen?

Datum: 14/12/2021

Hej!

Min sambo har kastat ut mig från huset. Vi flyttade in i nya huset vi köpte (hon tog ut banklånet) för 7 år sedan. Vi var sambo sedan tre år tidigare innan dess och bodde i en bostadsrättslägenhet. Vi skrev ett avtal att lägenheten var hennes eftersom jag har skulder hos kronofogden. Vi har delat på ekonomin alla dessa år. Vad har jag för rätt till bodelning till nya huset i min situation just nu? Vi har två barn, 9 och 6 år gamla. Jag har inte ett boende till att vara med mina barn varannan vecka.

Hej och tack för din fråga,

Det är olika regler för sambor och gifta vid en bodelning. En bodelning för sambor sker enligt sambolagen om någon av parterna begär det inom ett år. Det är då samboegendomen som ska delas vilket utgörs av bostad och bohag som införskaffats för gemensam användning. Andra tillgångar som t ex pengar, aktier, bilar, sommarstuga räknas inte som samboegendom och ska således inte räknas med i bodelningen.

För att bostaden ska anses vara införskaffad för gemensam användning saknas betydelse att det bara är en av er som står som ägare och har betalat bostaden så länge syftet har varit att det skulle vara er gemensamma bostad. Viktigt att tillägga är att sambolagen i stora delar är dispositiv. Det innebär att sambor, genom att upprätta ett samboavtal, kan avtala att många av sambolagens regler inte ska gälla för deras samboförhållande. En regel i sambolagen som däremot inte är dispositiv är 22 § som stadgar en rätt för den sambon som är i bäst behov av den gemensamma bostaden att överta den vid en eventuell separation.

Då ni har skrivit ett avtal om lägenheten ni bodde i innan men däremot inte huset som ni bott i nu har du som utgångspunkt rätt till halva värdet av huset och det bohag ni införskaffat för gemensamt bruk.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.