Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Vad har jag för rättigheter om bostadsrättsföreningen inte låter mig ta över lägenheten jag fått av min son i gåva?

Datum: 26/11/2019

Hej,

Jag har genom gåvoavtal fått en bostadsrätt från min son. Bostadsrättsföreningen låter mig inte ta över lägenheten trots att jag bott där i flera år. Vad har jag för rättigheter?

Hej och tack för din fråga,

Enligt 2 kap. 1 § bostadsrättslagen beslutas medlemskap av bostadsrättsföreningens styrelse. Om villkoren för medlemskapet i stadgarna är uppfyllda får en person inte nekas inträde i föreningen enligt 2 kap. 3 § bostadsrättslagen. Det är således föreningens stadgar som avgör om medlemskap ska ges eller inte.

Ett avtal om överlåtelse av en bostadsrätt genom gåva ska upprättas skriftligen och skrivas under av gåvogivaren och gåvotagaren enligt 6 kap 4 § bostadsrättslagen. Vidare stadgas det i 6 kap 5 § bostadsrättslagen att överlåtelsen är ogiltig om den som en bostadsrätt övergår till vägras medlemskap i bostadsrättsföreningen. Om en person som förvärvat en bostadsrätt vägras medlemskap kan denne få det prövat i hyresnämnden enligt 2 kap. 10 § bostadsrättslagen.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.