Vad har jag för rättigheter som inneboende hos min kompis?

Hej,

Vad har jag för rättigheter som inneboende hos min kompis?

 

Hej och tack för din fråga,

För att undersöka rättigheter gällande två personer som bor ihop måste först det undersökas om vänner kan vara sambos. Enligt 1 § sambolagen är två personer sambor om de stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll. Med det menas att personerna ska bo en längre tid med varandra och inte bara vara vänner.

Inneboende enligt reglerna om hyra i 12 kap. Jordabalken (JB) innebär att man hyr ett rum eller del av lägenhet.

Att hyra ett rum hos någon som själv bor i en lägenhet är att ses som inneboende och kräver inte tillstånd av hyresvärden om det inte skulle kunna påverka hyresvärden negativt att flera personer bor i lägenheten, 12 kap. 41 § JB.

En inneboende har begränsade rättigheter jämfört med en första- eller andrahandshyresgäst. Som inneboende är man mer utsatt vad gäller rättigheter i och med att man bor i någon annans bostad. Enligt 12 kap. 45 § JB har exempelvis en förstahandshyresgäst ett besittningsskydd som innebär att hyresgästen har en rätt att förlänga hyresavtalet mot hyresvärdens vilja, medan en inneboende inte har det. Enligt 12 kap. 32 § JB har en inneboende möjlighet att få lagstadgade rättigheter som exempelvis att lägenheten överlåts, förutsatt att hyresgästen ansöker om det och hyresvärden lämnar ut sitt godkännande.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.